René is een inspirerende spreker en gebruikt zijn ervaringen als beroepsmilitair binnen thema’s als samenwerken, leiderschap, doorzetting- en aanpassingsvermogen. Ook het omgaan met verandering en tegenslag, komen voorbij. René is te boeken als gastspreker, dagvoorzitter, presentator en spelleider.

Zijn persoonlijke ervaringen vertalen zich naar inspirerende lezingen die geen enkel publiek onbewogen laten. René is op te hoogte van de laatste maatschappelijke ontwikkelingen en weet als geen ander de vertaalslag te maken naar zowel kleine groepen als grote zalen vol toeschouwers. Naast een uitmuntende spreker is hij ook een bevlogen entrepreneur waardoor niet alleen grondige kennis, maar ook uitgebreide ervaring de basis vormt van zijn betoog. Hij onderscheid zich bovendien door iedere opdracht tot in de puntjes voor te bereiden en actief mee te denken in de aanloop naar een evenement.

“de eerste week van januari 1995 vertrokken wij naar Srebrenica, naar een land in oorlog, getraind voor een opdracht waarvan niemand toen kon weten hoe die zou aflopen. Bij terugkeer blijken wij onderdeel te zijn geworden van de wereldgeschiedenis….”.

Hoe ga je om met tegenslagen en hoe verander je als persoon als de hele wereld je in de steek laat? Familie, vrienden, collega’s en mensen om je heen begrijpen je niet meer. Waar haal je de motivatie vandaan om iedere dag toch weer op te staan om onderdeel te zijn van een maatschappij die jou eigenlijk links heeft laten liggen? Pas later leer je dat zij andere referentiekaders hebben waardoor zij ook anders oordelen en handelen. Dat is niet per definitie slechter, alleen anders. Dus wie past zich aan wie aan? Daarover gaat mijn verhaal, niet bij de pakken neer gaan zitten maar inzien dat het niet alleen om jou draait.

‘raakt de gevoelige snaar’ – Veteraneninstituut | ‘Wij kijken nu toch anders naar dingen’ – SG Rietlanden Lelystad | ‘het raakte ons diep’ –
ROC Friese Poort Emmeloord | ‘waar maken wij ons soms toch druk om?’ – OBS Panta Rhei Zeewolde

Veteraan in de klas

René levert vanuit het Veteraneninstituut een bijdrage aan het scholenproject ‘een veteraan in de klas’. Militairen, zowel mannen als vrouwen, zetten zich overal ter wereld in, in dienst van de vrede of in oorlog. Veteranen van uiteenlopende oorlogen en vredesmissies (Nieuw-Guinea, Libanon, Bosnië of Afghanistan) bezoeken scholen en gaan in gesprek met leerlingen over hun uitzending. Gastlessen van veteranen zijn een goed voorbeeld van levend en bevraagbaar onderwijs. De kracht zit in de persoonlijke verhalen over militaire ervaringen en de gevolgen daar van.

René de Graaf